לא רק לבני אדם – 'ג'קוזי' למנגו
המחקר עשוי לשנות את שוק המנגו בישראל בשיפור כדאיות הגידול לחקלאי
בשנים האחרונות הפך המנגו לפרי מבוקש מאוד בשוק הישראלי וחקלאים רבים הרחיבו את העיסוק בגידול זה, בעקבות המחקרים המאפשרים הכפלת ואף שילוש כמות היבול. במעבדה לקירור ואיסום פירות של החברה לפיתוח הגליל, המופעלת בשיתוף של בתי הקירור ובכללם קרור גליל עם מועצת הצמחים וארגון מגדלי הפירות, מתבצע בימים אלו מחקר חדש שתוצאותיו עשויות להאריך את חיי המדף של המנגו ולצמצם את הפחת.
במחקרה של ד"ר טלי גולדברג יחד עם ד"ר דני גמרסני וד"ר שאול נשיץ, נבחן שימוש ב'ג'קוזי'- אמבט אולטרסאונד מיוחד ובו גלי קול (בתדירות הגבוהה מ- 20,000 הרץ), המייצרים בועיות זעירות המתפוצצות על שטח הפנים של הפירות הטבולים באמבט. האנרגיה המשתחררת מהבועיות מגרדת את השכבות החיצוניות של הפרי ומאפשרת את ניקויו מגורמי מחלות ומשאריות חומרי הדברה הנישאים על גבי הפרי מהמטע. בכך ניתן להביא להגברת יעילות החיטוי ללא כימיקלים ולעכב את התפתחות הריקבון. השיטה כאמור הינה ללא כל חומרים כימיים ונחשבת לשיטת טיפול פיזיקאלית חדשנית בתוצרת חקלאית לאחר קטיף. יעילות הטיפול מושפעת מכמות הפירות במיכל, ממשך זמן שהייתם במיכל ומטמפרטורת המים.
בתום שנת המחקר הראשונה נמצא, כי כמות הפרי הראוי לשיווק עלתה משמעותית לאחר הטיפול באמבט האולטרסאונד ביחס לפרי שלא עבר טיפול זה. הניסוי נערך במימון שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים.
"אנחנו נכנסים לשנת מחקר שניה, הממצאים של השנה הראשונה היו טובים מאוד ובעלי משמעות רבה עבור המגדלים. כיום, חיי המדף של המנגו לאחר חודש איסום בקרור הינו כשבוע. במידה ונצליח להאריך את פרק הזמן הרי לחקלאים, לבתי האריזה ולרשתות השיווק יהיה יתרון כלכלי במכירת הפרי והצרכנים ייהנו מפרי איכותי לזמן ממושך" מציינת ד"ר גולדברג.