עתירה לבג"ץ נגד משרד הרווחה
עתירה לבג"ץ נגד משרד הרווחה-"פער של פי 4.5 בתקציב רווחה בין תושב רעננה לתושב רהט משקף תקציב ממשלתי שיוצר אי שוויון מובנה ומנציח פערים חברתיים – זו אפליה לא מוסרית בחסות המדינה"
ראש המועצה המקומית ירוחם, מיכאל ביטון, וראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, עתרו לבית המשפט העליון בדרישה לבטל את האפליה של תושבי הפריפריה בתקציבי משרד הרווחה
ראש המועצה המקומית ירוחם, מיכאל ביטון, וראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, הגישו בימים האחרונים (18.1.17), באמצעות עורכי הדין חגי קלעי ואוהד רוזן, עתירה לבית המשפט העליון (תיק מס' 614/17) בדרישה לבטל את האפליה של המדינה ומשרד הרווחה בתקצוב תושבי הפריפריה.
העתירה היא צעד נוסף במאבק המובל על ידי רשויות מקומיות מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית, המוחות על האפליה בתקציבי המדינה הרווחה והחינוך. כפי שמציגה העתירה, המבוססת על נתוני משרד הרווחה עצמו, אזרח מטופל ברהט ייהנה משירותי רווחה בעלות של 1,450 ₪ בלבד בעוד מטופל בשירותי הרווחה ברעננה, יתוקצב בכ-6,300 ₪ – פער של פי 4.5 בתקציב הרווחה בין הרשויות.
במסגרת העתירה, מונים ראשי הרשויות ביטון ולנקרי כי שלושה מנגנונים מרכזיים באופן תקצוב משרד הרווחה המנציחים את האפליה של תושבי הפריפריה בקבלת השירותים: 1) הדרישה שהרשות המקומית תישא ב-25% מעלות השירותים, ללא תלות ביכולתה הכלכלית של הרשות המקומית. 2) חישוב התמיכה על פי מספר התושבים ברשות ולא על פי מספר המטופלים על ידי שירותי הרווחה. 3) היעדר דיפרנציאליות בחלוקת תקציב הרווחה.
העתירה היא המשכה של "צעדת השוויון" שיצאה בקיץ האחרון מירוחם לירושלים, בדרישה לחלוקה תקציבית דיפרנציאלית, לה הצטרפו חברי כנסת וראשי ערים מכל קצוות הקשת הפוליטית. הצועדים קראו לממשלה להנהיג תקציב דיפרנציאלי בחינוך וברווחה ולתקן את הפער התקציבי למען שוויון הזדמנויות בחברה הישראלית. בתום הצעדה התקיים דיון מיוחד בכנסת בהובלת חברי כנסת מהשדולה לצדק חלוקתי והשדולה לחיזוק הפריפריה ובשיתוף עמותות, ארגונים חברתיים וראשי הערים.