זיהום חמור שנבע מדליפת נפט במפרץ חיפה הביא לסגירת חופי הרחצה בקריות ליממה
האירוע החמור נרשם במהלך עבודות תחזוקה בצינורות ישנים מול חוף קרית ים. בשלב מסוים בשעות הצהריים המקודמות פרץ הנוזל השחור לים. התקלה אירעה סמוך למועד הפעולות לפינוי צינורות ישנים של חברת תש"ן במפרץ חיפה. אז פגעה הספינה המבצעת את הפעולות באחד הצינורות והנפט פרץ לים והחל לזלוג לכיוון חופי הקריות – בעיקר קריית ים. תש"ן לקחה אחריות על האירוע והחלה מטפלת בו בהנחיה ומעקב צמוד של המשרד הגנת הסביבה.
עוד בטרם נטלו הגורמים השונים נטלו אחריות שוב זעם אצל המתרחצים. "כל פעם שיש פה סיפור אחר עם המפעלים האלה" הטיחה אחת המתרחצות בחוף קרית ים. "פעם זה מפנים משהו ישן והוא מתפוצץ ופעם שמים משהו חדש שבעתיד יתפוצץ. אנחנו לא גומרים עם המפעלים האלה שעושים צחוק מבריאות הציבור".
חברת תש"ן התייחסה לאירוע כשטענה להגנתה כי במהלך העבודות נפגע הצינור ונפט פרץ לים. בשל הסבירות הגבוהה לדליפה במהלך העבודה, נערכה מראש חברת תש"ן עם צוותי חירום שמטפלים בבעיה. בוצעה אטימה פיזית של הצינור כך שהדליפה פסקה ורוב הנפט נאסף. "תש"ן פועלת בתיאום ובשיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה לטיפול בבעיה והעבודות יימשכו עד לפינוי הכתם".
חברת הכנסת יעל כהן פארן מהמחנה הציוני, חברת השדולה הסביבתית בכנסת הגיבה: "ישראל לא יודעת להתמודד עם זיהום ים, וזאת לאחר שנים רבות שארגוני הסביבה מתריעים על הסכנות הרבות. תפסו את מדינת ישראל לא מוכנה באירוע עברונה לפני כשנה וחצי, ברגעים אלו אנו עדים לזיהום נפט במפרץ חיפה, ולא רחוק היום שבו התנהלות המדינה תביא לכך שקידוחי הנפט והגז בים יביאו אסון על כולנו. לא מספיק כל הצרות שיש למפרץ חיפה, היום פתחנו את הבוקר עם מפת הסרטן, ועכשיו החופים עלולים להיפגע ולהסגר לרחצה, והכל קשור בצורה ישירה למפעלי התעשייה המזהמים את האוויר, ועכשיו גם את הים".
מעמותת צלול נמסר כי האירוע בחיפה מוכיח שגם כשלא מדובר בתקלה אלא כשהעבודות יזומות – דליפת נפט בים היא אירוע עם פוטנציאל נזק קשה ויש לטפל בו בדחיפות רבה. "ישראל עומדת לחדש את ההיתרים לקידוחי גז ונפט אך אינה ערוכה לטיפול בדליפות בים" טוענים בעמותת צלול. "זהו תמרור אזהרה שמעיד על הצורך להאיץ את חוק התלמ"ת שדורש היערכות לחירום עם אנשי מקצוע מיומנים, ציוד חירום ותקציבים נאותים".
עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין מסר כי "לאורך חופי חיפה פזורים צינורות נפט ישנים שהוזנחו לאורך שנים ואין גורם הנושא באחריות לטיפול ולמניעת מקרים מסוג זה. חצי שנה לפני פתיחת הים למתן רישיונות חדשים לקידוחי נפט, מוטלת על ממשלת ישראל להקים רשות מתוקצבת שתדע להתמודד עם אירועים מסוג זה ולמנוע את הישנותם".