דרמה בחדר הצנתורים: צוות רמב"ם ביצע צנתור מח בשתי מטופלות, בזו אחר זו, והציל את חייהן
אין זה סוד כי כשמדובר בשבץ מוחי, כל שניה חשובה. השבוע עמד צוות השבץ ברמב"ם במבחן זמן כפול ומכופל. שתי מטופלות הזקוקות לצנתור מוח וליכולותהטיפול של אותו הצוות, הגיעו לביה"ח אחת אחרי השנייה. כשהוא פועל כנגד השעון, הצליח הצוות להציל חיים.
בתחילת השבוע התקבלה במיון רמב"ם קשישה כבבת שמונים, ניצולת שואה, אשר הובהלה באמבולנס מבית חולים אחר באזור, כשהיא משותקת בצד שמאל של גופה. האישה, שהראתה בשלב זה סימני שבץ מוחי חריף, סבלה למעשה מקריש דם החוסם את זרימת הדם אל מוחה.
כאשר מתרחש שבץ (אוטם), המהווה כ-85% ממקרי השבץ, ניתן לקבל בבתי חולים רבים טיפול באמצעות הזרקת חומר ממיס קרישים לווריד, עד ארבע וחצי שעות מתחילתו של האירוע המוחי.
כאמור, הטיפול בחולי שבץ מוחי הוא עבודה כנגד השעון. בתוך פרק זמן קצר מהגעתה אל רמב"ם, נקלטה הקשישה ב"מסלול האדום", פרוטוקול בירור וטיפול מהיר בשבץ מוחי אשר פותח בביה"ח, ובסיומו נכנסה אל חדר הצנתורים. כשהיא נמצאת תחת טשטוש, ולא מורדמת כנהוג במקרים הללו, החל ד"ר איתן אברגל, האמון על ביצוע צנתורי המוח ברמב"ם, בביצוע הפעולה המורכבת.
תחילה העלה צנתר אל האזור החסום במוחה של הקשישה, ומשהגיע אל אזור החסימה, עשה שימוש בתומכן מיוחד כדי ללכוד את הקריש ולשלוף אותו מן העורק הסתום. בתוך זמן קצר התחדשה אספקת הדם אל מוחה של הקשישה, ובעודה שוכבת על שולחן הצנתורים היא החלה להזיז את גפיה ולהגיב.
בזמן שהצוות המטפל מנסה להציל את חייה של הקשישה בחדר הצנתורים, התקבלה הודעת מהמיון כי מטופלת נוספת זקוקה לעזרתם. אישה בשנות ה-40 לחייה הגיעה אל רמב"ם כשגם היא מראה סימנים לשבץ מוחי חריף: שיתוק בצד ימין של גופה וחוסר יכולת לדבר. במסגרת בירורי ה"מסלול האדום" במיון היא אובחנה כמי שסובלת מאוטם בצד שמאל של המוח, וחלון ההזדמנויות לטיפול בה הולך ונסגר. בזמן שחלק מהצוות מסיים לטפל בקשישה, החל החלק השני של הצוות בטיפול בחולה החדשה.
בתהליך דומה לזה שזה עתה ביצעו על הקשישה, הצליח הד"ר אברגל לשלוף את הקריש ממוחה של האישה ולחדש את זרימת הדם. גם במקרה הזה, התוצאות נראו באופן מידי, כשהמטופלת החלה להזיז את גפיה ולהוציא מילים מפיה מיד בתום סיום ההליך.
כ-13,000 מקרי שבץ מוחי מתרחשים בישראל מידי שנה. ברמב"ם, בית החולים הגדול בצפון, מטופלים בממוצע כ-1,500 מקרי שבץ מוחי בכל שנה, לרבות מקרים של הטסת נפגעי שבץ במסוק מכל אזור הצפון. רמב"ם היה חלוץ בטיפול בשבץ מוחי כאשר היה הראשון בארץ ליזום פרוטוקול "מסלול מהיר" לטיפול בשבץ מוחי והיה הראשון בצפון לבצע טיפולי צנתור מוח.