חידוש מהגליל: פטריות כמהין תוצרת ישראל
הפיתוח החשוב של השנה במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון של החברה לפיתוח הגליל בשיתוף קק"ל וקיבוץ ברעם- הינו גידול פטריות כמהין ייחודיות וכשרות למאכל על אדמת ישראל שהוצג אחר כבוד- במהלך השבוע האחרון בתערוכה הקולינרית הארצית השנתית , כאחד החידושים המרכזיים והמשמעותיים בתחום החקלאות והמזון. החידושים שהוצגו נשענים על מגמות בתחום הקולינריה בישראל.
הפטרייה המוכרת גם בשמה 'הכמהה הקיצית השחורה' או 'הכמהין של בורגונדי', נחשבת לפטרייה איכותית, יוקרתית ומבוקשת מאוד במסעדות יוקרה ברחבי העולם (וגם בישראל) ומחירה עשוי להגיע לכמה מאות דולרים לק"ג.
פיתוח גידול זה במדינת ישראל הצריך שנים רבות של מחקר והתאמות ,החל מסוג הקרקע, האקלים וכו'. המחקרים בנושא הכמהין בישראל החלו כבר בשנות ה-90 ולאחר הפסקה קצרה חודש המחקר על ידי יורם לוצאטי ורפי הלל מברעם, בליווי והדרכה של צוות החוקרים ממו"פ צפון כשבמיזם משתתפים גם חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון.
בחברה לפיתוח הגליל אומרים כי גידול פטריות הכמהין בישראל נחשב לפריצת דרך במחקר שהתקיים במו״פ צפון בראשותו של עופר דנאי והביא לפיתוח זן כמהין איכותי ברמה בינלאומית, המטופח כיום על גבי שורשי עצי אלון בשטחים חקלאיים בגליל ובגולן ויעניק מענה למסעדות היוקרה בארץ , כמו כן יאפשר שימוש בהם גם במסעדות הכשרות.
לצורך איתור הכמהין נעשה שימוש בכלבים לאיתור פטריות המאומנים במיוחד לתפקיד זה באמצעות חוש הריח. ראוי לציין כי ברחבי אירופה מקבל החקלאי תמורה של 300 יורו לק״ג פטריות כמהין.