מבקר המדינה מנוע מלבקר גופים ממסדיים משמעותיים
אומ"ץ מתריעה: בחוק מבקר המדינה ישנה פרצה שעלולה להוביל לשחיתות
על-פי החוק, מבקר המדינה מנוע מלבקר גופים ממסדיים משמעותיים רבים ∙ ביניהם: הסוכנות היהודית, קק"ל, ההסתדרות הציונית והסתדרות המורים ∙ יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד: "גופים אלה ניזונים מתקציב המדינה, אך אינם מבוקרים על-ידיה. נוצר לכאורה פתח לשחיתות"
תנועת אומ"ץ, שחרטה על דגלה את המאבק בשחיתות השלטונית ולמען מנהל תקין וטוהר מידות, מצביעה על פרצה בעייתית בחוק: למבקר המדינה אין סמכות לבקר גופים ממסדיים המשפיעים במידה ניכרת על החיים בישראל. הרשימה כוללת בין השאר את הסוכנות היהודית, את קק"ל, ההסתדרות הציונית, הבונדס והסתדרות המורים – גופים המנהלים תקציבי עתק וניזונים גם מכספי ציבור.
יו"ר אומ"ץ פנחס פליצ'ה פלד ויו"ר המועצה הציבורית של התנועה, עו"ד יצחק מינא, פנו אל נושאי תפקידים רלוונטיים על-מנת לחסום את הפרצה: "בשל העובדה כי גופים אלה אינם מבוקרים על-ידי מבקר המדינה, ובה בשעה מקבלים מימון וניזונים מתקציב המדינה, נוצר לכאורה פתח לשחיתות ולתופעות פסולות בניהול", כתבו ראשי אומ"ץ לראש הממשלה נתניהו, ליועמ"שית גלי בהרב מיארה, ליו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט חבר הכנסת שמחה רוטמן, ליו"ר ועדת ביקורת המדינה של הכנסת חבר הכנסת מיקי לוי ולמבקר המדינה מתניהו אנגלמן.
מיליוני שקלים לאירוע – אפס תשובות לדירקטורים
האישים האחראים על שלטון החוק ועל ביקורת המדינה מתבקשים לפעול לתיקוני חקיקה מתאימים שיבטיחו פיקוח אפקטיבי. "אמנם לכל הגופים שצוינו יש מבקר פנימי", ציין פליצ'ה פלד, "אך אין דין מבקר פנים כדינו של מבקר המדינה עם כל הסמכויות שהחוק מעניק לו. בנוסף, את מבקר הפנים ממנים הגופים עצמם, דבר שעלול ליצור ניגוד עניינים".
פלד סיפק דוגמה טרייה לנורמות בעייתיות בגוף גדול שאינו מבוקר כהלכה: על-פי פרסום ב"דה מרקר", תקציב אירוע שערך ועד העובדים של קק"ל באילת הלך ותפח, מבלי שניתן הסבר על הקצאת הכספים החריגה. כשאחד הדירקטורים ביקש מיו"ר ועדת הביקורת בקק"ל לברר מדוע נדרשו עוד 2 מיליון ₪ לאירוע, העלה יו"ר ועד העובדים סרטון שבו הוא אומר: "אנחנו על ספינה אחת – ומי שלא רוצה להיות בספינה הזו, נזרוק אותו לים באמצע הדרך".