מחקר חדש של מו"פ צפון: צורת גיזום העץ משפיעה על כמות ואיכות היבול!
לאורך השנים מבצעים החקלאים בכל רחבי הארץ פעולות שונות, בניסיון לשפר את איכות וכמות היבול של הגידולים השונים מתוך הבנה, כי הגדלת הכמות או האיכות תאפשר הכנסה כספית גדולה יותר. הצורך בשיפור ההכנסה קיבל בשנים האחרונות משנה חשיבות, לאור הקשיים שחווים בענף המטעים, בשל הפחתות המכסים, ייקור המים לחקלאות וכדומה, כך שגידול בכמות היבול יסייע משמעותית לחקלאים בהתמודדות עם הקשיים.
צוות המחקר במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון ערך בשנים האחרונות מחקר לטובת החקלאים, הבוחן לעומק את ההשפעות של 'צורת התספורת' של עצי הפרי. במהלך המחקר ניסו החוקרים להשוות בין מגוון דרכי גיזום של עצי התפוח.
ממצאי המחקר העלו, כי לצורת הגיזום השפעה אדירה על כמות ואיכות היבול, כיום מרבית מטעי התפוח מעוצבים בשיטת הציר, במטרה לשפר את התפוקות של המטע ומוכיחות את עצמן מאוד בשנה האחרונה עם יבול שיא בענף התפוח- 120,000 טון בגליל ובגולן!
בימים אלו, ממשיכים החוקרים לבחון את הנושא ושיטות גיזום שונות גם בקרב מיני פירות נוספים: אפרסק, נקטרינה, שזיף, אגס, דובדבן ורימון. השיטות החדשות נבחנות מול השיטה המקובלת במטעי הביקורת. במקביל הם בוחנים בכל עיצוב את התפתחות העצים, יצירת פרי, יבולים ואיכות הפרי. עבודת העיצוב כוללת גיזום, כיפוף ענפים, דילול וקטיף הנעשית על ידי עובדי החווה בהדרכה וליווי של חוקרי וטכנאי מו"פ צפון.
חוקר הנשירים במו"פ צפון פרופסור רפי שטרן אומר: "באגס מצאנו, כי הגדלת הצפיפות מ- 100 ל- 300 עצים בדונם, תוך שמירה מוקפדת על עץ בעל מבנה צירי מביאה לעץ קומפקטי ונמוך, המניב יבול גבוה ופרי גדול מאוד ואיכותי. בנוסף, גם עבודת הדילול, גיזום והקטיף התייעלו מאוד כתוצאה מהעצים הננסיים והמעוצבים במטע".