אסון גדול ביטול המענקים
"אנחנו הלכים לקטסטרופה. אם היום בקושי משיגים רופא מומחה שיטפל בבעיות, עכשיו זה יהיה גיהנום", זה פחות או יותר הלך הרוח במרכזים הרפואיים בצפון בעקבות ההחלטה לבטל את המענקים הכספיים לרופאים המועסקים בפריפריה.
למרות מספרם הנמוך של רופאים המועסקים בפריפריה, נראהנ כי קרובה החלטה הסופית לביטול המענקים הכספיים למתמחים בבתי חולים הרחוקים ממרכז הארץ. ביטול המענקים מגיע חודש בלבד לאחר פרסומן של מסקנות ועדת גרוטו שבדקה את הרחבת השירות הרפואי בצפון. מהבדיקה עולה בבירור כי מצב השירותים הרפואיים בצפון בבעיה לא פשוטה.
בין היתר התברר כי שיעור הרופאים במחוזות הצפון והדרום עומד על כ-3 רופאים לכל אלף תושבים בעוד באזור המרכז ותל אביב מגיע ממוצע הרופאים לכל אלף על 4.7 רופאים.
עוד עולה כי מיעוט המומחים בפריפריה גורם לעומס רב ולתורים ארוכים. הדוח העלה גם כי קיימים פערים של 50% במספר מיטות האשפוז לחולים בין המרכז לפריפריה, ושיעור תמותת התינוקות במחוז דרום הוא הגבוה ביותר. כזכור בשנת 2011 היה תיקון שאפשר ניוד ותנועה של רופאים צפונה ודרומה. "עכשיו הכל יירד לטמיון", אמרו לא מעט בכירים במערכת הבריאות בצפון.
ד"ר סלמאן זרקא מנהל בית החולים בצפת התייחס לסוגיית ביטול מענקי עידוד לרופאים המגיעים לעבוד בפריפריה. " איני מבין כיצד עולה על הדעת, לאחר 5 שנים לבטל את התיקון שהצליח לשפר באופן ניכר את מערכת הבריאות ולחזק מוסדות רפואיים ברחבי הארץ" אמר. "לאורך השנים התקשו בתי חולים בפריפריה לגייס רופאים איכותיים בשל הריחוק ממרכז הארץ. התיקון שבוצע בהסכם בשנת 2011 הקל עלינו בבתי החולים הפריפריאליים במעט ועודד רופאים לנדוד צפונה ודרומה כאחד. השינוי שיפר משמעותית את איכות הטיפול והשירות בבתי החולים".
עוד הוא הוסיף: "במידה ואכן יבוטלו המענקים לרופאים בבתי החולים בפריפריה, הרפואה והתושבים הם אלו שיפגעו משינוי זה. הצמיחה בשירותי הרפואה בזיו ובצפון עלולה לספוג האטה משמעותית ואף מכת מוות. ישנם תחומי רפואה נוספים הזקוקים למומחים ממרכז הארץ והמענק מהווה כלי חשוב בעידוד הגעתם לצפון. על משרד האוצר והשר משה כחלון לדאוג להשארת ואף הגדלת המענק לרופאים- מקצוע במצוקה בפריפריה, על מנת שאלו ימשיכו לשרת את הציבור המתגורר מחוץ לגוש דן".
כזכור ב-2011 יצאו הרופאים למאבק ציבורי מתוקשר, במסגרתו מחו על תנאי העסקתם והשביתו את מערכת הבריאות הציבורית. בתום ארבעה חודשי מאבק נחתם הסכם קיבוצי המסדיר את התקנים ואת תנאי השכר של הרופאים ובחלקו הגדול התמקד ההסכם בתנאי הרופאים באזור הפריפריה.