מחקר: אותה תוצאה פחות סטרואידים
גישה נועזת להורדת מינון הסטרואידים בטיפול במחלת הילדים פאפא התגבשה במחקרו של ד"ר נדים נאסר, מומחה ברפואת ילדים במרפאת כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, שפורסם בכתב עת עולמי AUSTRASIAN MEDICAL JOURNAL באוסטרליה.
פאפא הינה מחלת ילדים נפוצה המופיעה אצל 6 ילדים מתוך כל מאה ילדים מגיל חצי שנה ועד 12 שנה. מדובר במחלת חום חוזרת, המלווה בפצעים בפה, דלקת שקדים עם תפליט מוגלתי או בלי תפליט, אודם דלקתי בלוע ובלוטות לימפה מוגדלות בצוואר. החום נמשך מספר ימים, על אף טיפול אנטיביוטי. הצמרמורת, כאב הגרון וכאב בפה קשים לילדים ומעוררים גם חרדה גדולה אצל ההורים. כמו גם, איבוד ימי לימודים של הילד וימי עבודה רבים להוריו.
לעיתים קרובות למדי מפסיק התקף החום ללא טיפול, לאחר עד 10 ימי מחלה. בדר"כ התלונות חוזרות בתדירות גבוהה, אחת לשבועיים עד אחת לחודשיים-שלושה, אך לא בהכרח בתדירות זו ולא תמיד כל התלונות יחד. שיא היארעות שלה הינו בגיל שנתיים עד חמש שנים. לרוב, המחלה נעלמת בגיל שמונה שנים, מבלי להשאיר שום סמנים, אך דווחו גם מקרים של מבוגרים, אשר אובחנו על ידי רופאים למחלות פנימיות.
אין למחלה טיפול שיגרום היעלמות התופעות באופן בלתי חוזר. מבין כל הטיפולים נמצא כי מתן סטירואיד במנה חד פעמית של התרופה פרדניזון, בהתאם למשקל הילד, עזר לילדים והחום באותו התקף הפסיק עד להתקף הבא.
אולם, ההורים נרתעו ממתן כה מינון גבוה והחלו לתת על דעת עצמם מינון סטירואיד שלא חושב לפי משקל. באופן מפתיע, הסתבר כי גם מינון זה הביא להצלחת הטיפול ותוך שעתיים עד 12 שעות פסק ההתקף. על רקע מידע זה, החליט ד"ר נדים לבדוק מחקרית, אם מינון נמוך אכן יעיל ובכמה מהמטופלים של חולי פאפא.
לאחר קבלת האישורים הדרושים מהועדות בשירותי בריאות כללית, לרבות וועדת הלסינקי, הוחל במחקר שנמשך כשנתיים במהלכן נערך מעקב אחר 132 ילדים אשר אובחנו עם המחלה והגיבו בחמש אפיזודות עוקבות של פאפא למתן סטירואידים במינון סטנדרטי של 0.5 מיליגרם, אשר פעילותו הרפואית הינה פי חמש מזו של פרדניזון. נמצא כי הטיפול החלופי, במינון הנמוך יותר, פעל היטב. במחקר שפורסם בעיתון העולמי AUSTRALASIAN MEDICAL JOURNAL, שהינו בעל תפוצה גבוהה ברחבי העולם, הושגו שתי מטרות: האחת הורדת מינון הסטירואידים בטיפול במחלת פאפא והשנייה היא פתח למחקר אמיץ נוסף ודומה במחלות נוספות המגיבות לסטרואידים, כגון RA