כיצב להמנע מהתייבשות בחום הכבד
מדי שנה במהלך הקיץ נפגעים חיילים, תושבים ומטיילים רבים מהתייבשות, עקב אובדן נוזלים ושתייה לא מספקת. במקרה של מאמץ קשה, בזמן עומס חום, נגרמת לגוף פגיעה כללית חמורה עד כדי סכנת חיים הקרויה מכת חום.
ד"ר יוסף נביה, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי זיו המטפל באזרחים, חיילים ומטיילים מהגליל והגולן, נותן מספר טיפים למטיילים, כיצד למנוע התייבשות או מכת חום ומה לעשות: דאגו להצטייד כהלכה טרם הטיול. לבשו בגדים קלים המגנים על העור וחבשו כובע רחב להגנה על הראש. הביאו כמות מים מספקת בהתאם לאורך הטיול ומספר האנשים. בקיץ הישראלי יש לשתות כליטר-ליטר וחצי של נוזלים בכל שעה.
• התעדכנו מראש בתחזית מזג האוויר ובמיוחד באזורים ובשעות בהן צפוי עומס חום בינוני וכבד. תכננו מראש פעילות של הליכה או רכיבת אופניים בשעות הבוקר או שעות אחר הצהריים המאוחרות, בהן החום אינו בשיאו. זכרו, פעילות קצרה מאומצת בשעות שיא החום תביא למכת חום גם ללא התייבשות! שתייה מרובה אינה מונעת מכת חום.
• קבעו במהלך הטיול הפסקות שתייה כל חצי שעה והקפידו על כך שכל המטיילים ישתו במהלכן
1-2 כוסות מים, גם אם "אינם צמאים". השתדלו במידת האפשר לעשות את ההפסקות במקום מוצל, קריר וחשוף לרוח שמאדה את הזעה.
• אל תשתו אלכוהול או משקאות מוגזים.
להתייבשות ומכת חום מספר סימנים: סומק בפנים ואדמומיות, דופק מהיר וחלש, נשימה מהירה, צימאון ויובש בפה, עור חם ויבש, אי מתן שתן, אפאטיות, חולשה, עייפות ואפילו ערפול חושים, בחילה והקאה.