עליה במספר התביעות על "התעמרות בעבודה"
עו"ד סאמי אבו ורדה : למרות שהצעת חוק עדיין לא עברה את החקיקה בכנסת בתי הדין לעבודה כבר פוסקים בנושא מתוך הכרה במצב הקיים.
"כל אחד שמע וקרא על החוק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה. אבל מי שמע או קרא על חוק האוסר על התעמרות בעבודה?" שואל עורך הדין החיפאי, סאמי אבו ורדה, מומחה לדיני נזיקין , עבודה וביטוח לאומי.
"לא שמעתם כי עדיין אין בישראל חוק כזה, למרות שהצעת חוק בנושא כבר אושרה בקריאה טרומית בכנסת לפני שלוש שנים ומאז היא תקועה שם" מציין עו"ד ומדגיש כי בתי הדין לעבודה עסוקים בסוגיה ונותנים פיצוי לעובדים שעברו התעמרות בעבודה.
לדבריו, חלה באחרונה עליה משמעותית במודעות לנושא שמקיף עובדים רבים. אם כי עדיין קיימת בעיה שעובדים אינם מוכנים לחשוף את בעיותיהם, בין אם בעקבות מבוכה, חוסר מודעות או במקרים חמורים יותר מפחד מפני מפיטורים.
התעמרת בעבודה היא יחס משפיל לעובד, צעקות וגערות. האשמות שווא, הערות אישיות, הטלת משימות פוגעניות מצד האחראי הישיר או המנהל הכללי ואז נוצרות סיטואציות לא נעימות ופוגעניות עד כדי מצב שבו "סביבת העבודה הופכת לבלתי ידידותית לעובד".
לדברי עו"ד סאמי אבו ורדה ההתעמרות יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים וצורות שונות. "העובד איננו בובת משחק. זהו אדם חי ונושם עם כבוד, רגשות, משפחה, ולא ניתן להשפיל, לצעוק ולקלל אותו. לעתים לעיני הסובבים מבלי לחשוב על תוצאות המעשה הזה שיכולות בין השאר לפגוע ביכולת העובד לבצע את עבודתו או לפגוע בסיכוייו להתקדם בעבודה".
"עובדים בדרך כלל שותקים בעת האירוע , אבל הדבר משפיע עליהם קשות עד כדי פגיעה בבריאותם הנפשית והפיזית" מדגיש עו"ד אבו ורדה. לדבריו יש עובדים שמגיעים הביתה ובוכים ויש אפילו שנזקקים לטיפול פסיכולוגי או לצערנו כאלה שעקב האירועים "שמים קץ לחייהם". אחרים מעדיפים לעזוב את מקום העבודה תוך ויתור על זכויותיהם בפיצויים.
כאמור בתי הדין האזוריים לעבודה הכירו כבר בעוולה של התעמרות בעבודה ופסקו פיצויים בשל עגמת נפש או הפרת החובה לנהוג בתום לב עם העובד.
"התופעה מחייבת טיפול שורש. הצעת החוק אם תתקבל תעשה מהפך בגישה שכן היא תאפשר תשלום פיצוי לעובד גם בלא הוכחת נזק. עד אז יש לפעול בדרך של הגשת תביעות לבתי הדין לעבודה" מציין עו"ד סאמי אבו ורדה, המציע לכל עובד ש"לא לשתוק. לתעד מעשים של התעמרות בעבודה, להביא עדים מחבריו לעבודה ולהגיש באמצעות עורך דין מומחה, תביעה לבית הדין לעבודה.