כיצד לטייל עם חיות המחמד בקיץ?
מאת הווטרינר ד"ר גיל שביט
וטרינרים תמיד שמחים לראות משפחות אוהבות לחיות המחמד שלהם, המטפלות ומטפחות אותם. עצוב לראות משפחות המשאירות את חיית המחמד מאחור או קשורה לגדר בדרך לשדה התעופה.
הורים שוכחים לפעמים כי תפקידם לחנך ולהראות דוגמה. מה יחשוב הילד כאשר את חיית המחמד שהוא אוהב כבן משפחה, מזניחים ונוטשים ביום של חופש? גם בטיולי הקיץ, אל תשכחו בתכנון הנופש המשפחתי לדאוג לחית המחמד.
חתולים מומלץ לא להוציא מסביבתם הטבעית, הביתית. כדאי לדאוג, כי מי מהשכנים יגיע להאכיל ולהשקות. במידה ואין אפשרות כזו ניתן להלין את חיית המחמד בפנסיונים המיועדים לכך. את הכלבים מומלץ לא לקחת לנסיעות ארוכות. כדאי להשאיר את הכלב בידיים טובות, של חברים ושכנים או באחד מהפנסיונים המוכרים. כדאי לבקר בהם טרום השארת חית המחמד או לקבל המלצות מחברים.
במידה ואתם נוסעים לטיול משפחתי בארץ (למקום בו יש אישור להביא חית מחמד) ומעוניינים לצרף את חית המחמד זכרו, כי כלבים כמו חתולים, אינם אוהבים לצאת מאזור הטריטוריה הטבעית שלהם, חלקם עלולים להראות מצב של "סטרס" ולהיות מבוהלים. צריך להישאר לידם ולהעניק להם ביטחון שאתם, הבעלים, איתם. בנוסף, יש להקפיד על אספקת מזון, מים, צל ומנוחה ולהיות מודעים לסכנות האורבות לכלב בסביבה חדשה ובזמן טיול בטבע, לזהות סמני מצוקה ולדעת מתי לפנות לווטרינר.
מזון:
חשוב לקחת אתכם לטיול שקית עם המזון הרגיל של הכלב וכדאי להשתמש בצלוחית המזון הרגילה. יש להאכיל את הכלב בתדירות לה הוא רגיל. (רצוי פעמיים ביום). יש כלבים שמקיאים ומשלשלים כשמוגשים להם שאריות בשר מהמנגל או מזון שאינם מורגלים בו.
מים:
חשוב ביותר! יש להשקות את הכלב גם בנסיעה, תוך כדי עצירה בצד. חשוב להצטייד בכלי בו יוגשו מים צוננים לכלב בתדירות גבוהה. חשוב להשגיח שהכלב לא ישתה מים ממקורות לא בטוחים, כמו מאגרי מי ביוב ושלוליות שעלולות להכיל שאריות חומרי הדברה חקלאיים.
חום והתייבשות:
יש להבין את ההבדלים בין מכת חום והתייבשות. בהתייבשות, הגוף מאבד נוזלים. במכת חום, הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות. לרוב, התייבשות מובילה למכת חום ושתי הסכנות קשורות זו בזו. כלב בזמן טיול, חשוף לשתי הסכנות. הוא בחוץ, הוא מרבה לרוץ, הוא נמצא בשמש וחוסר תשומת לב מצד הבעלים, עלול לגרום לכלב להתייבש ולפתח מכת חום (היפר תרמיה).
בכדי להימנע מכך יש להקפיד על שתייה מרובה, לסביבה מוצלת לכלב, לדאוג שהכלב ינוח בדיוק כמוכם, לקיים מנוחות אתכם ולוודא שלא ירוץ בשמש ללא הפסקה.
כמו כן להיות קשובים לכלב ולזהות את סמני הסכנה:
הלחתה (נשימה כבדה עם לשון משורבבת) מוגברת, ריור, אפתיות, שלשולים, הקאות ופרכוסים. במידה וסימנים אלו מופיעים, יש להתקשר במהירות לווטרינר המקומי. (רצוי להצטייד במספרי טלפון של מס' וטרינרים באזור המטויל). במידה ואין ברשותכם, התקשרו לווטרינר המטפל שלכם והוא ידע להפנות אתכם.
אסור בשום פנים ואופן להשאיר כלב במכונית סגורה בחום!! במידה ונאלצים, יש לפתוח חלקית את כל החלונות, להשאיר המכונית בצל וגם זאת, רק למס' דקות!! ורק במקרה חירום. המכונית הופכת למלכודת חום העלולה לייבש את הכלב במהירות ולדרדר מצבו עד למוות.
הרעלות:
בסביבה לא מוכרת, הכלב עלול לאכול או לשתות ממקורות עלומים, ועלול להיחשף לחומרי רעל. המקרה הנפוץ ביותר הם מקווי מים המכילים שאריות חומרי הדברה חקלאיים, בעיקר זרחן אורגני.
סמנים להרעלה:
ריור, הקאות, שלשולים, רעידות ופרכוסים. יש לפנות במהירות לווטרינר.
הכשות: הכלב הסקרן, נכנס במהלך הטיול אל בינות השיחים ועלול לפגוש נחשים, עקרבים, וכו'. סימנים: לרוב הכלב יעלם בין השיחים, ישמיע יללת כאב, או נביחות רמות ויופיע בריצה, לפעמים מדדה על רגל. יתכן ומדובר בקוץ, או מלען שחדר לאוזנו או לרגלו, אבל יתכן והוכש. יש לעקוב אחרי התנהגותו. במידה והוא מטה את ראשו ומנער את אוזניו, יתכן ומלען חדר לאוזנו. במידה ושפתיו, ראשו או רגלו מתנפחים, אולי הוכש. (הנפיחות עלולה להופיע אחרי מס דקות). כמובן שיש לפנות במהירות לווטרינר.
היעלמות:
הכלב תוך כדי ריצה סקרנית, עלול לאבד את דרכו. חשוב לשמור על קשר עין ולדאוג שהכלב יישאר בטווח שמיעה ובכל מקרה מומלץ להרכיב לכלב שבב אצל הווטרינר המטפל בו. כך שבמידה ויימצא על ידי זרים יוכלו לקרוא את השבב ולהשיבו אליכם.
הכלב יכול ליהנות ולגרום הנאה רבה כשהוא מצטרף לטיול המשפחתי וחשוב להקפיד על מספר כללים פשוטים, לדעת לזהות סימני מצוקה ולהגיע לווטרינר מקומי כשנדרש.