התלוננה במשך יותר מ-10 שנים על עצירות וכאבי בטן
"איחור לא מוצדק ובלתי מובן"
התלוננה במשך יותר מ-10 שנים על עצירות וכאבי בטן – לא הופנתה לבדיקות סקר דבר שגרם לעיכוב ניכר באבחון סרטן במעי הגס
עקב העיכוב החמור באבחון הסרטן, נאלצה האישה בת ה-65 לעבור טיפולים וניתוחים קשים ∙ התוצאה: פגיעה כירורגית ועצבית חמורה ∙ עו"ד איאד מטאנס הגיש תביעת נזיקין כנגד קופת החולים שהתרשלה: "בדיקה בזמן ובתדירות הדרושה הייתה מאבחנת את המחלה בשלביה המוקדמים ומשפרת את סיכויי השרידות"
הידע שהצטבר בעולם הרפואה מהווה בסיס להנחיות מפורטות בכל מצב בריאותי. על-מנת לנצל את הידע יקר הערך, נדרשת היצמדות להתוויות משרד הבריאות והסתדרות הרופאים בישראל. במקרה של נ', אישה כבת 65 מאזור הצפון, שורה ארוכה של רופאים פעלו בניגוד להנחיות, וכך אבדה ההזדמנות לגלות סרטן מעי גס בשלב מוקדם. הנזק שנגרם לאישה חמור ונרחב, ועל כן היא תובעת באמצעות עוה"ד איאד מטאנס פיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לה.
תלונות חוזרות ונשנות מאז 2003
ב-2003 הגיעה נ' לרופא המשפחה והתלוננה על כאבי בטן ושלשולים. האבחנה הייתה גסטריטיס, כשעוד קודם לכן זוהה אצל האישה חיידק הליקובקטר פילורי (HP) שגורם לבעיות עיכול כרוניות.
בשנת 2005 נבדקה נ' אצל מומחה לגסטרואנטרולוגיה, עברה בדיקת גסטרוסקופיה – ושוב האבחנה הייתה גסטריטיס ו-HP. הכאבים בבטן נמשכו והרופאים ניסו טיפולים תרופתיים שונים כנגד החיידק. גם לאורך 2007 ו-2008 ביקרה נ' אצל רופאי משפחה ואצל המומחה לגסטרואנטרולוגיה, אולם הטיפול לא השתנה.
ב-2009 נשלחה האישה לבדיקת קולונוסקופיה. ההכנה לבדיקה לא הייתה טובה, ולכן בוצעה קולונוסקופיה חלקית בלבד. נ' המשיכה לסבול מכאבי בטן, עצירות קשה ולחילופין יציאות לא סדירות, צריבה בפי הטבעת וחוסר תיאבון. הרופאים הסתמכו על הקולונוסקופיה למרות שהיו מודעים לחלקיות הבדיקה – והמשיכו להמליץ על טיפולים המיועדים לחיסול החיידק.
גם כשהאישה התלוננה על לחץ בצוואר בזמן האוכל, וגם כשהתעלפה בבית – הרופאים המליצו על תרופות ועל המשך מעקב. רק ב-2018 נשלחה סופסוף נ' לקולונוסקופיה נוספת, והבדיקה הדגימה פוליפ ענק שתפס כ-80% מהיקף המעי.
כריתה של חלק מהמעי הגס וטיפולים כימותרפיים קשים
הגודל העצום של הפוליפ חייב כריתה של הקולון הימני (חלק מהמעי הגס) וכן סדרת טיפולים כימותרפיים. טיפולים אלה גרמו לתופעות לוואי קשות ובפרט פגיעה בלתי הפיכה בעצבים פריפריים, קושי בהליכה, הפלת חפצים מהידיים ועוד תופעות המונעות תפקוד יומיומי תקין.
לנוכח כריתת חלק מהמעי, נ' סובלת מהפרעות בעיכול, ובנוסף היא נמצאת בסיכון גבוה להישנות הסרטן בעתיד. על הכאב והסבל הפיזיים מתווספת פגיעה נפשית משמעותית. שגרת החיים של המשפחה כולה השתבשה, ובעלה של האישה אף נאלץ לעזוב את עבודתו כדי שיוכל לתמוך בה מסביב לשעון.
"מעקב בלתי סדיר ואף רשלני"
לאחר שנ' הגיעה אל עוה"ד איאד מטאנס, מומחה לרשלנות רפואית ולדיני נזיקין, הוא פנה לשני מומחים על-מנת שיספקו חוות דעת ביחס לאירועים. ד"ר גיל מורלי, שתחום המומחיות שלו הוא גסטרואנטרולוגיה, קבע כי "בהתחשב בתלונות של נ', ביצוע בדיקת דם סמוי בצואה רק מגיל 55 הינו עדות למעקב בלתי סדיר ואף רשלני, בניגוד להמלצות משרד הבריאות". חוות הדעת מותחת ביקורת נוקבת גם על אי ביצוע קולונוסקופיה מלאה ובאיכות סבירה לאורך 10 שנים: "אם בדיקה זו הייתה מבוצעת בזמן ובתדירות הדרושה, היא הייתה עשויה למנוע את היארעות סרטן המעי הגס או לפחות לאבחן את הסרטן מוקדם ובכך להביא לשיפור סיכויי השרידות".
גם חוות הדעת השנייה, של מומחה לאונקולוגיה ורדיותרפיה, ד"ר משה שטיין, מצביעה על רשלנות בטיפול: "האיחור הלא מוצדק והבלתי מובן מציב את נ' בקבוצת סיכון לחזרת המחלה. בדיקת קולונוסקופיה שנתיים-שלוש מוקדם יותר הייתה מאבחנת פוליפ קטן-בינוני שניתן לריפוי מלא".
התביעה תתנהל בבית משפט השלום בחיפה.
Leave a reply
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.