פיצוי לנוסעי אל-על בגין עיכובם לצורך בידוק בטחוני
עורך דין ובעלים של מפעל מכרמיאל תבעו את חברת אל על לשלם להם פיצויים בגין פגיעה בזכויותיהם בעקבות בידוק בטחוני שבוצע להם. בעקבות תביעה זו בית ת המשפט השלום בחיפה חייב את חברת אל-על לשלם לכל אחד מהם פיצוי כספי של עשרות אלפי שקלים לכל אחד.
התובעים עו"ד פאיז סלאמה ובעלי המפעל מוחמד סרחא הגישו לבית משפט בחיפה תביעה לפיצוי בגין פגיעה בזכויותיהם החוקיות בעקבות בידוק בטחוני שבוצע להם.
מפסק הדין עולה כי במאי האחרון התייצבו התובעים בשדה התעופה בלרנקה, כשעתיים לפני מועד הטיסה שלהם חזרה ארצה. את הנסיעה לנמל התעופה עשו התובעים במונית משותפת יחד עם שני זוגות חברים יהודים. הקבוצה נכנסה יחד לשדה התעופה, ובהגיעה לעמדת הבידוק, ארבעת אנשי הקבוצה היהודיים עברו את העמדה, ואילו התובעים עוכבו לתשאול ידי על נציגי הנתבעת, ולאחר מכן נתבקשו לסור לחדר בידוק צדדי סגור, שם נערך על גופם וכליהם חיפוש נרחב.
לאחר ביצוע הבדיקה, נתבקשו התובעים להישאר בתוך החדר. בחלוף 40 דקות ביקשו להתפנות לשירותים אבל נציג אל על סירב להעתר לבקשה. לבסוף אחרי מספר פעמים הורשו ללכת לשירותים והוחזרו לחדר הסגור
לאחר ששמו כי לב מועד ההמראה של המטוס מתקרבת, התריעו התובעים בפני נציגי הנתבעת וביקשו שישחררו אותם. כרבע דקה לפני מועד ההמראה, הועברו התובעים באמצעות ליווי צמוד של נציגי הנתבעת עד לפתח דלת הכניסה של המטוס, דבר שהגביר את תחושות העלבון וההשפלה שחשו.
שופטת כאמלה ג'דעון מצאה לנכון להעיר בסייפא של פסק הדין כי עיכובם של התובעים בתוך חדר סגור למשך זמן בלתי סביר לצורך ביצוע בידוק ביטחוני, וללא מתן הסבר מניח את הדעת לעיכוב הנ"ל, מהווה פגיעה בלתי מידתית בחופש התנועה שלהם, קל וחומר כאשר העיכוב הנ"ל אינו מעוגן במעשה חקיקה הקובע כי "אין מעצר ועיכוב אלא בחוק או לפי חוק מכוח הסמכה מפורשת בו".
עוד כתבה השופטת בפסק הדין כי בנוסף על כך, עיכוב כזה עלול להוות עוולה של כליאת שווא – "כליאת שווא היא שלילת חירותו של אדם, שלילה מוחלטת ושלא כדין, למשך זמן כלשהו, באמצעים פיסיים או על ידי הופעה כבעל סמכות".
יש לזכור כי התובעים הועברו לחדר הבידוק לצורך ביצוע חיפוש על גו פם וכליהם במסגרת הסמכויות המוקנות לנציגי הנתבעת על פי סעיף 9 לחוק הטיס. פעולה כנ"ל אמורה להתבצע תוך זמן סביר, אלא אם קיימים אילוצים שמנעו זאת.
"לא רק שאילוצים כאלה לא הוכחו במקרה זה, אלא שהוכח, על פי גרסת התובעים אשר לא נסתרה, כי לאחר שנעשה חיפוש נרחב על גופם וכליהם, הם נתבקשו להישאר בתוך החדר הסגור תוך הגבלת חירותם לנוע באופן חופשי, דבר המחדד את אי החוקיות שדבק במעשיהם של נציגי הנתבעת בנסיבות המקרה שבפנינו".
חברת אל-על הגישה ערעור על פסק דין זה לבית המשפט המחוזי וכאמור, ב-17 בנובמבר, הודיעה לבית המשפט על חזרתה בה מן הערעור. בית המשפט המחוזי הורה על מחיקתו.