מחקר השינה
האור הכחול קצר הגל שנפלט מהמסכים שאנו צופים בהם הוא זה שפוגע במשך ובעיקר באיכות השינה שלנו, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה ובמעבדת השינה של אסותא. עוד נמצא כי "האור שנפלט ממרבית המסכים – מחשבים, טלפונים חכמים טאבלטים – הוא אור כחול והוא פוגע במחזוריות הגוף ובשינה שלנו. הפתרון צריך להיות שימוש בפילטרים שקיימים כיום שמונעים את פליטתו שלו אור זה", אמר פרופ' אברהם חיים מאוניברסיטת חיפה מעורכי המחקר.
מחקרים קודמים כבר מצאו שצפייה במסכים לפני השינה פוגעת בשינה. מחקרים אחרים מצאו שחשיפה לאור כחול באורכי גל קצרים שבין 450-500 ננומטר גורמת לפגיעה ביצור המלטונין, הורמון שמופרש בלילה וקשור למחזוריות גוף תקינה ולשינה תקינה.
במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים, פרופ' חיים מהחוג לביולוגיה של האדם באוניברסיטת חיפה יחד עם הדוקטורנט עמית שי גרין מהמרכז הישראלי למחקר בין תחומי בכרונוביולוגיה באוניברסיטת חיפה והמכון לחקר השינה והעייפות במרכז הרפואי אסותא, ד"ר מירב כהן-ציון מבית הספר למדעי ההתנהגות – האקדמית תל אביב-יפו ופרופ' ירון דגן ממכון לכרונוביולוגיה יישומית, המכללה האקדמית תל חי והמכון לחקר השינה במרכז הרפואי אסותא, לבדוק האם יש הבדל על מאפייני השינה כאשר נחשפים לאור מסכים כחול לעומת אדום לפני השינה.
במחקר השתתפו 19 נבדקים בגילאים 20-29 אשר לא ידעו את מטרת המחקר. בחלקו הראשון של המחקר, ענדו הנבדקים למשך שבוע אקטיגרף (מכשיר הבודק באופן אובייקטיבי את מועד ההרדמות ומועד ההתעוררות), מילאו יומן מעקב שינה ושאלון הרגלי שינה ואיכות שינה. בחלקו השני של המחקר, שהתקיים במעבדת שינה של אסותא, נחשפו המשתתפים למסכים בין השעות 21-23, השעות שבהן בלוטת האצטרובל מתחילה לייצר ולהפריש את ההורמון מלטונין.
תוצאות המחקר הראו שבעוד שהחשיפה לאור האדום הראתה תמונה דומה מאוד לשינה "רגילה", כלומר, ללא חשיפה לאור לפני השינה, החשיפה לשני סוגי האורות הכחולים פגעה באיכות השינה. עוד נמצא שהחשיפה לאור הכחול העוצמתי פגעה בדרך כלל יותר באיכות השינה, אולם השפעת העוצמה הייתה קטנה בהרבה מהשפעת סוג האור – כחול או אדום. כלומר, אורך הגל קובע.
כך למשל, בממוצע, החשיפה לאור כחול גרמה להתקצרות משך השינה בכ-16 דקות. כמו כן, החשיפה לאור כחול גרמה לעצירה גדולה של ייצור המלטונין, בעוד שהחשיפה לאור אדום הראתה ייצור מלטונין דומה מאוד למצב נורמאלי. לדברי החוקרים, הפגיעה בייצור המלטונין מעידה על שיבוש מהותי במנגנונים הטבעיים ולמעשה בשעון הביולוגי של הגוף. כך למשל, נמצא כי החשיפה לאור הכחול גרמה לכך שהגוף לא יבצע את המנגנון הטבעי של הורדת חום הגוף. "באופן טבעי, עם הכניסה לשינה הגוף מתחיל להוריד את הטמפרטורה שלו, עד שהיא מגיעה לנקודה הנמוכה ביותר בסביבות השעה 04:00 בבוקר ואז כשהגוף מגיע שוב לטמפרטורה הרגילה אנחנו מתעוררים. בחשיפה לאור אדום הגוף המשיך להתנהג באופן טבעי, אולם החשיפה לאור כחול גרמה לגוף לשמור למשך כל השינה על הטמפרטורה הקבועה שלו – עוד עדות לפגיעה בשעון הביולוגי הטבעי שלנו", אמר פרופ' חיים.
"החשיפה למסכים במשך היום בכלל ובלילה בפרט היא חלק בלתי נפרד מהעולם ועוצמתה רק תלך ותגבר, אולם במחקר שלנו מצאנו שלא המסכים הם אלה שפוגעים בשעון הביולוגי שלנו ולכן בשינ ", סיכם פרופ' חיים.