סקר מיוחד של הוועד למלחמה באיידס לקראת יום האיידס העולמי שיחול מחר מציג נתונים מדאיגים
בין היתר בנוגע למודעות הציבור לבדיקת איידס, לחשש מהדבקות. לשאלה האם נשאי איידס יכולים לשרת בצה"ל וכמה סבורים היום שניתן למות מהמחלה.
הוועד למלחמה באיידס ערך סקר שבחן דעות בציבור הישראלי בנושא HIV/איידס. הסקר התבצע, באמצעות חברת "TAK אסטרטגיות צמיחה" בשיטת אומניבוס (סקר) אינטרנטי וכלל 500 מרואיינים בוגרים בני 18 ומעלה, מחציתם גברים ומחציתם נשים המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית דוברת העברית.
ניתוח נתוני הסקר מצביע על נתונים מדאיגים המראים על חוסר מודעות בקרב הציבור, בורות ופחד חסרי הצדקה בכל הקשור למחלות מין ו-HIV בפרט. הסטיגמה על נשאי HIV עדיין קיימת: כרבע(24%) מהנשאלים השיבו שיסכימו לעבוד עם אנשים החיים עם HIV רק בתנאים מגבילים. 52% מסרו כי לא תהיה להם בעיה, 7% מסרו שלא יסכימו לעבוד עם נשאים ו-16% סרבו לענות.
כשליש (34%) מהנשאלים סבורים כי אנשים החיים עם HIV יכולים לשרת בצה"ל, אך בתנאים מגבילים בעוד 13.1% מאמינים כי אינם יכולים לשרת כלל מהחשש שהם יהוו סכנה לשאר החיילים. יש לציין שנשאי HIV יכולים כיום להתנדב כחיילים בצה"ל, וכי גורמי הרפואה בצה"ל תומכים בגיוס חובה של נשאים.
הפחד מההדבקה מתפוגג. גילאי 35 ומעלה מוטרדים פחות מהידבקות. אחד מתוך שמונה אנשים לא מוטרד כלל מהאפשרות לקבל תשובה חיובית בבדיקות ל-HIV. אחד מ-5 יוטרד מכך שיגלו את ה"הסוד" ואחד מ-3 מוטרד מכך שיצטרך לספר למשפחה וחברים..
42% מהנשאלים חוששים כי במקרה וידבקו ב-HIV – ימותו. סברה זו עולה בעיקר אצל אנשים בעלי 12 שנות לימוד או פחות .64% מהנשאלים לא נבדקו לעולם ל-HIV. ומעל ל-90% מהנשאלים לא נבדק ל-HIV בשנה האחרונה.
57% מכלל הנשאלים השיבו שיעדיפו להיבדק בדיקה אנונימית דרך ארגון מקצועי ורק 33% מהנשאלים יעדיפו להיבדק דרך קופת החולים בצורה מזוהה. זאת בניגוד לסקרים משנים קודמות שביצע הוועד למלחמה באיידס בשנים קודמות, בהם 48% מהנשאלים השיבו שיבחרו לעשות בדיקת HIV מזוהה דרך קופת החולים.
ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס מביע דאגה ואומר: "לצד ההתפתחות הרפואית לטיפול ב-HIV אשר הפכה את הנגיף למחלה כרונית, אנו רואים כי עדיין קיימת סטיגמה חסרת הצדקה על אנשים החיים עם HIV, והעדר מודעות מספקת לחשיבות הבדיקות ל- HIV ולמחלות אחרות המועברות במין. לא יתכן כי בתקופה בה אנו רואים שקיימת עלייה ניכרת בהדבקות במחלות מין – למעלה ממחצית מהציבור לא נבדק".