נשים מהמגזר הערבי שנחשפו לעישון פסיבי נמצאות בסיכון של פי 2.5 לחלות בסרטן השד
נשים מהמגזר הערבי שנחשפו לעישון פסיבי נמצאות בסיכון של פי 2.5 לחלות בסרטן השד, בהשוואה לנשים מהמגזר הערבי שלא נחשפו לעישון פסיבי. כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "אוכלוסיית הנשים הערביות בישראל חשופה לעישון כפוי בשיעור גבוה מאוד ולכן יש צורך בקידום תכניות בקרב אוכלוסייה זו להעלאת המודעות לנזקים הנגרמים כתוצאה מעישון כפוי ולפעול לצמצום העישון הפעיל באוכלוסייה בכלל ובמגזר הערבי בפרט", אמרו פרופ' ליטל קינן-בוקר ופרופ' אורנה בראון-אפל, מעורכות המחקר.
סרטן השד הוא הגורם המוביל בתחלואה ובתמותה ומהווה את המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים יהודיות וערביות בישראל. קיים פולמוס בקרב החוקרים לגבי השפעתו של עישון כפוי כגורם סיכון למחלה ולכן במחקר הנוכחי ביקשו החוקרות, פרופ' ליטל קינן בוקר, פרופ' ארנה בראון- אפל, ד"ר ציפי אברהם מבית הספר לבריאות הציבור ופרופ' קתי המונד מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, לבדוק את הקשר בין חשיפה לעישון פסיבי בקרב נשים ערביות ישראליות שלא עישנו מעולם. לדברי החוקרות אוכלוסיית הנשים הערביות ייחודית בכך שהן חשופות לעישון כפוי ברמה גבוהה וזאת בשל שיעור העישון הגבוה של גברים ערבים (40%). ובשל מוסכמות חברתיות ותרבותיות שמובילות לכך שהן אינן יכולות לשלוט בחשיפה זו או להימנע ממנה.
במחקר השתתפו 137 נשים מהמגזר הערבי אשר אובחנו כחולות בסרטן השד וקבוצת ביקורת של 274 נשים מהמגזר הערבי, תואמות מקום מגורים, שאינן חולות בסרטן השד. בשתי הקבוצות נכללו נשים לא מעשנות אשר עברו ראיון אישי ומילאו שאלונים.
מתוצאות המחקר עולה כי קיים קשר ישיר בין חשיפה לעישון פסיבי לבין סרטן השד בקרב נשים מהמגזר הערבי בישראל שלא עישנו מעולם: לנשים שנחשפו לעישון כפוי היה סיכוי של פי 2.5 לחלות בסרטן השד בהשוואה לנשים שלא נחשפו לעישון כפוי. עוד נמצא כי קשר זה מתחזק ככל שמשך החשיפה ממושך יותר.
כאשר בדקו החוקרות את הסיכון לסרטן השד לפי תקופת החשיפה לעישון כפוי, נמצא כי בנשים מהמגזר הערבי שנחשפו לעישון כפוי רק בתקופת הילדות ( 0-12 ) הסיכון לסרטן היה גבוה פי 2.2, רק בתקופת ההתבגרות ( 13-18 ) הסיכון היה גבוה פי 2.3 ואילו חשיפה רק בתקופת הבגרות הסיכון היה גבוה פי 2.1, כל אלה לעומת נשים שלא נחשפו לעישון כפוי כלל. עוד נמצא במחקר, כי בנשים אשר נחשפו לעישון כפוי במהלך שלוש תקופות החיים שנבדקו: ילדות, התבגרות, ובגרות, הסיכון לסרטן השד היה גבוה פי 3.7 בהשוואה לנשים שלא נחשפו לעישון כפוי כלל, אצל נשים שנחשפו לעישון כפוי במהלך שתי תקופות חיים הסיכון לסרטן השד היה גבוה פי 2 .