כפר הוורדים והספרדים יחד
משלחת מתושבי הכפר הספרדי 'גבעת היהודים', כפר ששמו הקודם היה 'גבעת הרוג את היהודים', הגיעו לגליל המערבי כדי לחתום על ברית ערים תאומות עם כפר ורדים. מלבד המשלחת הספרדית בראשם ראש הכפר הספרדי לורנזו רודריגז, השתתפו באירוע גם שגריר ספרד בישראל פרננדו קאדררה-סולר ומנכ"ל ארגון ספרד ישראל מיגל דה-לוקאס
"הגענו לארץ המובטחת מתוך מטרה לשמור על שורשי הכפר שלנו הנעוצים כבר משנת 1035, על העבר ועל המורשת הקדומה" אמר ראש הכפר הספרדי לורנזו רודריגז לעמיתו ראש מועצת כפר ורדים סיון יחיאלי בטקס אשר התקיים בכפר ורדים בבית המארג, מיזם תרבותי ותיירותי ייחודי המשלב בין אמנים מן הקהילה לבין אמנים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, "פתחנו בהתרגשות דף חדש-ישן בהיסטוריה של כפר גבעת היהודים. בימים אלו מתבצעות חפירות ארכיאולוגיות בכפר במטרה לגלות מחדש את שורשיו הקדומים ואנו מתכננים להקים מוזיאון לתרבות יהודית בכפר – הכול מתוך מטרה להעצים ולכבד את השורשים היהודיים של היישוב.
ההגעה היום לכפר ורדים, קבלת פנים החמה בה התקבלנו והחתימה על ברית עם יישוב בישראל היא נקודת ציון משמעותית בתהליך שאנו עוברים בשנתיים האחרונות, תהליך החשוב לי באופן אישי". רודריגז הודה ליחיאלי והזמינו לביקור בכפר הספרדי.
הכפר הספרדי הקטן עלה לכותרות בתקשורת הבינלאומית לפני כשנה וחצי, כאשר תושבי הכפר שינו את שמם מ-'הרוג את היהודים' לשם החדש 'גבעת היהודים'. באוקטובר 2015 ציין שגריר ישראל בספרד את הטקס הרשמי לשינוי שמו של הכפר העתיק, בעקבות הצבעתם של התושבים המקומיים לאחר בקשת ראש הכפר לשנות את השם הפוגעני ולכבד את שורשיו היהודיים הקדומים של הכפר המגיעים שנים רבות בטרם תקופת גירוש ספרד. החלטת התושבים על שינוי השם לא עברה בשקט של גורמי ימין-קיצוני אנטישמיים כנגד הכפר מאז החלטתם של שינוי השם ועל תלונה במשטרה שהגיש ראש הכפר, לורנזו רודריגז לאחר גל של וונדליזם וכתובות גרפיטי כנגד השינוי.
שמו הקודם של הכפר הספרדי היה קסטרילו מטחודיוס, שפירושו "מחנה הרוג את היהודים ואילו השם החדש שנקבע לו הוא קסטרילו מוטה דה חודיוס שמשמעותו "מחנה גבעת היהודים". מסמכים היסטוריים הראו כי השם "הרוג את היהודים" ניתן לכפר רק ב-1627, וכי לפני כן שמו היה "גבעת היהודים".
השם ניתן לכפר ככל הנראה בעקבות ההוראה על גירוש יהודי ספרד ב-1492. באותה העת, אלו שלא הסכימו להמיר את דתם לנצרות הקתולית, נאלצו לעזוב את ספרד או לעמוד בעינויי האינקוויזיציה. חוקרים מסוימים מאמינים כי מקורו של השם "הרוג את היהודים" בתושבים יהודים שהמירו את דתם לנצרות ורצו להפגין את נאמנותם לשלטונות ספרד. אחרים מאמינים שהשינוי נבע מטעות. כיום, יהודים לא מתגוררים בכפר, אך לרבים מהתושבים יש שורשים יהודים וסמל העיר אף נושא סמל מגן דוד. "ספרד גאה על שורשיה היהודים", אמר שגריר ספרד בישראל פרננדו קאדררה-סולר.