החוקר שעזב את ירושלים לטובת הגליל מגלה
החוקר שעזב את ירושלים לטובת הגליל מגלה: השעורה המודרנית תורבתה בגליל ומכאן הופצה לשאר העולם
לאחרונה הצטרף לצוות המחקר במכון מיגל של החברה לפיתוח הגליל ד"ר שריאל היבנר המשמש גם כמרצה במכללת תל חי. בזמן שירותו הצבאי הגיע לגליל, התאהב, והעתיק את מגוריו לקיבוץ גדות. כיום, הוא עומד בראש צוות חוקרים במיגל, החוקר את הבסיס הגנטי של תכונות מורכבות בצמחים, מנסה למצוא פתרון למשבר המזון העולמי ולהבין את השינויים הגנטיים שעברו צמחי המזון מאז ראשית החקלאות לפני כ-12,000 שנה .
ד"ר שריאל היבנר מספר: "נולדתי והתגוררתי בירושלים. במהלך השירות הצבאי שהיתי הרבה בגליל ופשוט התאהבתי במקום. בעיני זהו האזור היפה ביותר בארץ ואחד המיוחדים בעולם. זהו אזור המאפשר קיום מגוון רחב של חי וצומח, ויש בו שקט ופסטורליה. לאחר השירות רציתי להישאר באזור והגעתי לקיבוץ גדות כדי לעבוד בחקלאות. את לימודיי התחלתי בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית שם המשכתי גם לתואר שני. את הדוקטורט עשיתי במכון לאבולוציה באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת הוהנהיים בגרמניה, ואת הפוסט-דוקטורט באוניברסיטת בריטיש קולומביה בקנדה".
לדברי ד"ר היבנר קיים קשר מהותי בין מחקר מדעי להוראה: ללא סטודנטים המשתלבים בעבודת המחקר קשה להתקדם בקצב וברמה הנדרשים, וללא עיסוק במחקר כמעט בלתי אפשרי לשמור על העדכניות הנדרשת להוראה ברמה גבוהה. "במקביל לתפקידי כמרצה במכללה האקדמית תל חי ,אני חוקר במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, וחוקר את התחום הנקרא 'גנטיקה כמותית ואוכלוסייתית' בצמחים. באמצעות המחקר אנחנו מנסים להבין את התורשה של תכונות מורכבות כמו עמידות לעקות ואדפטאציה לסביבות משתנות. כיום אנו נמצאים בעידן הגנומיקה. ההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת קבלת פרופיל גנטי (DNA,RNA) של פרטים רבים במהירות וביעילות. המחקרים מתבצעים בעזרת מערכות מחשוב מהמתקדמות בעולם ועושים שימוש באלגוריתמים מתוחכמים" הסביר.
עבודתו של ד"ר היבנר הינה ייחודית מהיבט נוסף והוא השילוב בין עבודת שטח לעבודת מעבדה ואנליזות ממוחשבות מתקדמות. העבודה מתחילה בשטחים הפתוחים ובשדות החקלאיים, וממשיכה בחלקות ניסוי ובחממות מבוקרות. בהמשך אנו משתמשים בשיטות מעבדה מולקולריות כדי להגיע אל הגנומים והגנים ובסופו של דבר אנחנו מעבדים כמויות מידע עצומות בעזרת מערכות המחשוב המתקדמות ביותר.