היועמ"ש מנדלבליט בכנס שנת המשפט של אוניברסיטת חיפה ולשכת עורכי הדין: "יש בחודשים האחרונים מקבץ אירועים שמנסים להחליש את שומרי הסף המשפטיים שצריכים
"יש בחודשים האחרונים מקבץ אירועים שמנסים להחליש את שומרי הסף המשפטיים שצריכים להטריד את מנוחתו של כל אחד – והם מטרידים את מנוחתי", כך אמר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בכנס שנת המשפט של הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת חיפה בשיתוף לשכת עורכי הדין. גם היועצים המשפטים לממשלה לשעבר, במושב מיוחד, הביעו דאגה רבה לדמוקרטיה הישראלית ושרת המשפטים שקד אמרה שהיא חושבת שהכנסת רשאית לחוקק על פי מה שהיא מוצאת לנכון, גם אם היועץ המשפטי חושב אחרת. "בסופו של דבר בג"צ יכריע בנושא. זה מקרה מבחן מעניין", אמרה השרה שקד.
לדבריו של היועמ"ש מנדלבליט, הפעולות שמנסות להחליש את שומרי הסף המשפטיים כוללות את ניסיונות החקיקה למנוע מהיועץ המשפטי להציג את עמדתו בבית המשפט כאשר עמדתו מנוגדת לזו של הממשלה; החוק למניעת חקירות ראש הממשלה; החוק להגבלת כוחו וסמכותו של מבקר המדינה; וחוק ההמלצות. על צעדים אלה אמר שהם מהווים פגיעה בדמוקרטיה. "צעדים אלא לא מקדמים משילות – להפך. משילות מקדמים במסגרת החוק".
בהתייחסו למקרים שבהם עמדתו מנוגדת לזו של הממשלה, בדומה לחוק ההסדרה שנמצא כעת על הפרק, אמר מנדלבליט כי, "אני אמשיך לעבוד בדרך שאני מאמין בה ולא אומר מה שאני לא חושב. אם יש משהו שאני חושב שהוא לא אפשרי מבחינה משפטית, לא אומר עליו שהוא כן אפשרי".
היועץ מנדלבליט התייחס לטענות שנשמעות בימים האחרונים על ליקויים בחקירת הפרקליטות את דובר "שוברים שתיקה" והחלטתה לסגור את התיק, תוך ציון כי האירוע עליו העיד הדובר לא התקיים ואמר, "אין כל מקום לטענות על שיקולים לא מקצועיים בעבודת המשטרה והפרקליטות. אין שום השפעה פוליטית על עבודתם". לדבריו, ההחלטה לפתוח בחקירה התקבלה ללא קשר למכתבה של שרת המשפטים שקד – שהגיע בכל מקרה לאחר שההחלטה על פתיחת החקירה התקבלה. ואם זאת, לאור עדויות חדשות שנשמעו, כולל בתקשורת, אמר היועץ, "הבדיקה של הראיות החדשות תישקל על פי אמת מידה מקצועית ואם נחליט שיש בכך צורך, לא נהסס לבדוק אותן".
גם היועצים המשפטיים לשעבר, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק, שופט בית המשפט העליון יצחק זמיר ועו"ד יהודה וינשטיין, שדיברו במושב שקדם לזה של היועמ"ש הנוכחי הביעו דאגה עמוקה לדמוקרטיה הישראלית. "מערכת שומרי הסף המשפטיים מאוימת ונמצאת בסכנה כפי שלא הייתה מעולם. הרושם שלי שהרוב עושה שימוש בכוחו כדי לכרסם בערכי הדמוקרטיה", אמר השופט זמיר ועו"ד ווינשטיין, שאמר שהוא מסכים עם כל מילה הוסיף, "אני די חרד לדמוקרטיה בישראל. הדמוקרטיה היא בוודאי לא רק שלטון הרוב".
הנשיא לשעבר ברק אמר, "עובד ציבור, החל מזוטר וכלה בראש הממשלה, חייב להתפטר במקרה שמוגש נגדו כתב אישום. נקודה. השאלה לא אם החוק מחייב זאת, אלא כיצד עובד ציבור צריך לפעול".
מי שפתחה את מושבי אחר הצהריים של כנס שנת המשפט הייתה שרת המשפטים איילת שקד, שהתייחסה גם היא למקרה של חוק ההסדרה, בו היועץ המשפטי נמצא בניגוד לעמדת הממשלה. "היועץ המשפטי לממשלה אומר שיש בעיה ושהחוק לא מידתי. הכנסת סברה אחרת – הכנסת סוברנית לחוקק את מה שהיא חושבת לנכון. זה מקרה נדיר שאני מקווה שלא יחזור על עצמו שהיועץ המשפטי אומר שהוא לא מגן על הכנסת והממשלה, אבל גם במקרה הזה אני חושבת שהכנסת סוברנית לחוקק את מה שהיא חושבת לנכון ובסופו של דבר בג"צ יכריע בנושא. זה מקרה מבחן מעניין".
לגבי חוק ההמלצות אמרה השרה שקד כי כעת עובדים על הנוסח והיא מאמינה שהוא יהיה דומה מאוד למצב הקיים כבר כיום כשעל החוק הצרפתי – החוק למניעת חקירות של ראשי ממשלה – היא אמרה, "אני חושבת שכבר אפשר לומר עליו שיהיה זכרו ברוך".
לגבי החוק להפחתת סמכויות מבקר המדינה אמרה השרה שקד, "אני חושב שהמבקר פתוח ואפשר להגיע אתו להידברות ולנוסח עבודה בין משרדי הממשלה לבין משרד המבקר. אם נגיע להידברות לא צריך את התיקון לחוק. יש לנו שלושה שבועות לדבר על זה ובפוליטיקה שלושה שבועות זה הרבה זמן".